Activiteiten  Verslagen - Reportages  2007: Dag van de Natuur in de Kalkense meersen 

Natuurpunt Scheldeland organiseerde op zaterdag 17 november 2007 naar goede gewoonte weer de Dag van de Natuur. We gingen knotwilgen onderhouden en de houtopslag aan de rand van een recentelijk aangekochte vijver werd verwijderd. Op die manier kan de vijver in de toekomst meer zonlicht krijgen, wat ten goede komt aan de dieren en planten in het water. Later zal deze vijver nog leeggepompt worden, om er vissen als karpers uit te kunnen halen. Deze woelen immers de bodem om en dat heeft een heel nadelige invloed op de ontwikkelingskansen van waterplanten, amfibieën en watergebonden ongewervelden.

Maar op de Dag van de Natuur werden dus vooral knotwilgen onderhouden. Deze bomen vormen prachtige kleine landschapselementen, waardoor ze een kans geven aan talloze dieren en planten om van het ene gebied naar het andere te migreren. Bovendien vormen kwotwilgen natuurpareltjes op zichzelf. Ze bieden onderdak aan vele dieren, die graag in de holtes vertoeven die zich vormen door de bomen om de 6 à 7 jaar te knotten. Ook allerlei planten vestigen zich na verloop van tijd op de humusrijke knot van de boom. Bovendien vormen kwotwilgen een onmiskenbaar en typisch onderdeel van het Vlaamse platteland. Wanneer deze bomen niet geknot worden, gaan ze scheuren en sterven ze uiteindelijk af.

 • Verhakselaar en traktor NP terreinploeg

  slideshows/dagvandenatuur2007/1.jpg

  Foto 1/6

 • Wouter Rommens met dochtertje en Miguel Surmont

  slideshows/dagvandenatuur2007/2.jpg

  Foto 2/6

 • Wegbrengen knothout door Willy De Schutter

  slideshows/dagvandenatuur2007/3.jpg

  Foto 3/6

 • Wegbrengen knothout met Jan De Pooter en Willy De Schutter

  slideshows/dagvandenatuur2007/4.jpg

  Foto 4/6

 • Verkleinen knothout met Willy De Schutter

  slideshows/dagvandenatuur2007/5.jpg

  Foto 5/6

 • Wegbrengen knothout met Robert Jooris

  slideshows/dagvandenatuur2007/6.jpg

  Foto 6/6

De professionele terreinploeg van Natuurpunt had de bomen vooraf geknot. De vrijwilligers van Natuurpunt Scheldeland en enkele sympathisanten kapten en zaagden het hout op de Dag van de Natuur tot handelbare stukken en brachten alles naar de straatkant, waar een verhakselaar van Natuurpunt het kleine hout versnipperde. Dat verhakselde hout wordt naar een bioboerderij in Destelbergen gebracht, waar er compost en dus uiteindelijk bio-meststof wordt van gemaakt. Het grotere (stoof)hout werd onder de geïnteresseerde vrijwilligers verdeeld.

Het mooie herfstzonnetje zorgde er ook voor dat heel wat mensen kwamen opdagen. In de voormiddag staken zo'n 25 mensen de handen uit de mouwen; na de middag liep dat aantal nog op tot 35. Op die manier schoot het werk zienderogen op, waardoor de motivatie natuurlijk ook groter wordt. Tijdens de middagpauze werden alle vrijwilligers verwend met een heerlijke lunch. Men kon kiezen tussen 3 soorten vers gemaakte soep, heerlijk zelf gebakken brood en krentenkoeken, vers gebakken vleesbrood en ander beleg en er was ook nog zelf bereid gebak. Bovendien werden de werkers ook nog getrakteerd op een kloeke trappist of een geurende koffie. Ook tijdens het werk was er tijd om eens te 'breaken' met een frisse pint, een lekker kopje koffie en een stukje gebak.

De sfeer was andermaal uitstekend, het enthousiasme werkte aanstekelijk en iedereen kreeg tenslotte ook nog een leuk aandenken mee, verzorgd door de partners van Natuurpunt. Iedereen die zijn steentje bijdroeg aan het welslagen van deze gesmaakte dag: proficiat en bedankt!