Biodiversiteit  Amfibieën  Overzetacties 

Overzetacties: van puiten en padden

Van zodra de dagen lengen en de dagtemperaturen ietwat zullen stijgen, zijn ze er weer: onze kleine amfibieën, terug op weg naar hun geboortewater om zich daar voort te planten. Meestal begint deze periode rond 15 februari en eindigt die einde maart.

Natuurpunt Scheldeland zal zich dan weer zoals de voorbije jaren inzetten om puiten en padden en hopelijk ook hier en daar een salamander, veilig over te brengen naar hun favoriete plek. Uiteraard willen wij die diertjes niet verstoren en springen we alleen in de bres als we zeker weten dat ze weinig kans maken om deze toch te overleven. Dat wil dan zeggen dat er door hun woongebied een drukke weg loopt waar ze in dodelijk contact kunnen komen met het verkeer. In de Kalkense meersen liggen zo enkele dodenwegen voor onze padden en kikkers en op die plaatsen worden op gunstige momenten 's avonds nadars gezet om het autoverkeer weg te houden en nemen we die 's ochtends vroeg reeds weg.

Hiervoor krijgen wij de steun van de gemeenten Laarne en Wichelen, waarvoor wij hen hartelijk danken! Ook verwittigen wij de buurtbewoners van onze activiteiten bij goed paddenweer. Zo vermijden we dat de buren opgewonden naar de politie bellen omdat ze ons voor inbrekers of vandalen houden en tevens vragen we hen ook begrip op te willen brengen voor deze nuttige diertjes en voor onze overzetatie.

Op heel mooie avonden, dat wil zeggen na een vochtige dag met temperaturen die oplopen tot boven de tien graden en wanneer er weinig wind is, organiseren wij ook in 2010 wéér overzetavonden. Meestal spreken we dan af aan de Aard in Schellebelle of op het Vaartplein in Kalken en gaan dan in groep op weg om overstekende diertjes in emmers te verzamelen en die weer uit te zetten nabij hun geboortewater dat ze zonder hulp waarschijnlijk anders niet zouden bereiken.

Voel jij je ook aangetrokken tot deze spannende avondlijke activiteit?
Laat het weten en mail je naam, adres en mailgegevens door naar groenelieve at pandora.be of bel Lieve Van Bockstael op 0486 46 08 71. Dan word je verwittigd bij de eerste gelegenheid!

Zie ook:

Biodiversiteit Amfibieën Project kamsalamander